Welcome to Café 't Mandje's Blog

Background picture blog by Fridtjof Versnel ©

Besides Google+, Facebook, Twitter, LinkedIn, Feest.je, Foursquare and our own website www.cafetmandje.nl this blog will be yet another source of information about our famous little bar.
On the above social media we'll also be posting promotions: secret passwords for free drink, quiz about the bar's history, etc.

vrijdag 21 januari 2011

Amsterdam Gay Capital - reactie op een Facebookbericht

Amsterdam Gay Capital
Veel zaken sluiten in homoland. Dat is geen hetze tegen homo's, Meestal is er  een economische reden. Smaken verschillen natuurlijk. En er kan absoluut meer trendy uitgaansleven bij. Daar wordt ook aan gewerkt. Maar het is volgens mij een misvatting dat trendy horeca de enige voorwaarde is om GayCapital te zijn. Dan ga je voorbij aan homomonument, jongerengroepen, bestaande homohoreca, belangenverenigingen die goed werk doen, homohuwelijken, een gemeentebestuur dat zich uitspreekt over deze materie etc. En aan al mensen die a) van hun stad houden, b) vrijheid hoog in het vaandel hebben, c) stappen zetten om bijdragen te leveren aan een cultuuromslag, bewustwording, acceptatie. (“Tolerantie” is voor mij zoiets als: “nou, vooruit dan maar”). De bestaande horeca mag dan misschien niet trendy genoeg zijn, we blijven niet allemaal achttien, zoals veel mensen lijken te denken. Persoonlijk moet ik er niet aan denken: een straat  met onpersoonlijke, ongeïnspireerde gay horeca als vlaggenschip voor Amsterdam GayCapital.
Je kunt heel makkelijk zeggen,” ach gut, moet die Zeedijk dat waarmaken?”. Even daar gelaten dat er meer in de stad te vinden aan homohoreca - mijn café (nummer 4?) zit op de Zeedijk. Ik ben trots op de samenwerking tussen de verschillende (homo-)horeca-ondernemers. Ik ben trots op gasten die blij zijn “niet de hele avond homo te hoeven zijn, maar gewoon een biertje te drinken”, ik ben er trots op de feesten op de Zeedijk, waar de mix van LGBT, man, vrouw, jong, oud, plezier met elkaar beleeft. Wij denken ook na over zaken als lokhomo’s, lesbische vrouwen meer zichtbaar maken, acceptatie, oudere homo’s die weer in de kast verdwijnen, SOA/HIV. Allemaal onderwerpen die een betere wereld voor iedereen beogen. En we zijn ondertussen ook niet heilig. De schoorsteen moet roken. Dus we willen ook graag wat verdienen. De Zeedijk afdoen als een suf straatje helpt daarbij niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten